Меню сайту
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Друзі сайтуПерсональний сайт Полажинець Юрія
Погода
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Четвер, 28.03.2024, 15:04ГоловнаРеєстраціяВхід
ЗА РОКОСОВО
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2010 » Липень » 19 » Витяг з інтерв"ю голови громадської організації "За Рокосово" Липчея М.С. газеті "Нарцисова Долина".
14:52
Витяг з інтерв"ю голови громадської організації "За Рокосово" Липчея М.С. газеті "Нарцисова Долина".
Всі питання вирішує громада села

У грудні 2009 року з ініціативи активістів села Рокосово була створена громадська організація "За Рокосово" члени якої обрали своїм головою Михайла Степановича Липчея, уродженця села, який працює нині заступником директора з навчально-виробничої роботи Закарпатського лісотехнічного коледжу.
Вибір був невипадковим. Цю людину добре знають у селі і районі. Після закінчення в 1992 році Московського лісотехнічного інституту він працював на різних керівних посадах. Починав простим робітником лісопильного цеху колишнього Хустського лісокомбінату, майстром лісозаготовок, начальником лісопункту, директором виробництва ЗЛТК. А після розпаду колгоспів та радгоспів на Хустщині була створена філія "Хустдержспецлісгосп", де він пропрацював 4 роки директором. Він є депутатом районної ради від Блоку Литвина, заступником голови комісії з питань охорони навколишнього середовища, використання природних ресурсів, розвитку туризму та рекреації.
Ми зустрілися з цією неординарною та ініціативною людиною і попросили її розповісти про програму і мету діяльності громадської організації "За Рокосово".
- Наше основне завдання - підтримка і розвиток спорту села і району. І на це спрямовуємо всі свої зусилля. Створена тут футбольна команда сьогодні займає друге місце у своїй підгрупі.
Підтримуємо наших спортсменів не лише морально, але й фінансово. Підприємці села всіляко сприяють зростанню професіоналізму спортсменів. З ініціативи активістів села та влади ми виготовляємо документацію для реконструкції стадіону. Вона буде проходити у два етапи. Насамперед ми плануємо встановити трибуни сучасного виду для глядачів, а також побудувати допоміжні приміщення (роздягальні, душові та кімнати відпочинку спортсменів).
Ми постійно доглядаємо за станом газону на стадіоні. Після реконструкції тут будуть облаштовані бігові доріжки, ділянки для стрибків у довжину, тощо. Із планом реконструкції стадіону були ознайомлені більшість жителів села. І вони підтримали нашу ініціативу-зробити чудову спортивну базу у селі.
І хочу сказати, що ця задумка об"єднала усіх жителів села, в тому числі й партійних активістів різних спрямувань. До організації "За Рокосово" ввійшли представники регіоналів, "Фронту Змін", б"ютівці, литвинівці, комуністи та інших партій. Тому ми постійно розширюємо сфери нашої діяльності. І турбуємося не лише про розвиток спорту, але й поліпшення екологічно-соціального стану нашого села.
- Скажіть, будь-ласка, Михайле Степановичу, про основи діяльності у цій галузі. Що вже зроблено і що маєте намір зробити для покращення ситуації?
- Переконаний, що об"єднаними зусиллями ми можемо домогтися радикальних зрушень на краще в житті села. Так, наприклад, чималої мороки нам завдавала проблема утилізації побутових відходів. На своєму засіданні наша організація шукала виходів із становища. І сьогодні ми встановили три контейнери для збору пластикових пляшок. І це - лише перший етап. Незабаром такі ж ящики будуть встановлені для збору макулатури та скляних виробів. Зокрема, передбачено централізоване вивезення їх на переробні пункти. Згідно з домовленістю з підприємцем, наповнені пляшками ящики-контейнери вже регулярно вивозяться звідси. Отже екологічна ситуація в селі поліпшується.
Але це- лише півсправи. Ще в 2003 році майже шахрайським шляхом із території села було вилучено 12 га землі і передано у розпорядження облраді. Активістам Рокосова було заявлено, що тут буде налагоджено виробництво колотих дров. Однак нині стало відомо, що на цій території буде налагоджено лісохімічне виробництво. При виготовленні продукції збільшиться кількість шкідливих викидів у повітря. Рокосово на даний час вже має два асфальтні заводи та два  каменедробильні кар"єри. Неподалік знаходиться і база міндобрив. Ні для кого не таємниця, що тут знаходиться майже 100 тонн хімічних добрив невідомого складу. Із колишнього поховання цистерн із хімікатами, сюди вивезений і грунт.
Отож громада занепокоєна екологічним станом, і на своїй сесії депутати сільради виступили проти будівництва лісохімічного заводу і вимагають передачі зайнятої заводом землі площею 12 га на баланс сільради. І своє рішення депутати направили у всі вищі інстанції.
- Так, Закон "Про місцеве самоврядування в Україні" дає право громадянам вирішувати всі життєвоважливі питання. І Рокосівчани подають приклад в цьому. Приємно, що до цієї справи залучені не лише депутати району, серед яких і ваше прізвище, але й активісти різних партій. Як вони допомагають на районному рівні вирішувати важливі питання розвитку села Рокосова?
- Я був би не щирий, якби сказав, що у вирішенні багатьох питань заслуга лише моя, як депутата райради. Один, всупереч поширеному вислову, - в полі не воїн. Спільними зусиллями людей, які вболівають за село і не тільки за Рокосово, можна вирішити чимало соціальних питань. Так, наприклад, ми лобіювали наведення належного порядку із пільговими перевезеннями, дотриманням графіків руху громадського транспорту. І нині ситуація тут покращується. І не тільки в нашому селі. Завдяки спільним зусиллям, пенсіонери та інші категорії людей можуть вільніше почувати себе у транспорті.
Люди творять свою долю самі, підносять імідж села, в якому вони живуть. Завдяки нашим старанням із районного бюджету цього року було виділено на ремонт і реконструкцію шкільної їдальні 500 тис.грн., а на ремонт Будинку культури - 200 тис.грн. Це немалі суми. І Рокосівська громада, безперечно, вдячна депутатському корпусу та владі району і все зробить для того, щоб всі кошти були освоєні.
- До речі, Михайле Степановичу, в "Довіднику історії міст і сіл України. Закарпатська область" ("Наукова думка", К.1982р.) сказано, що археологами на території села виявлено городище, вік якого коливається в межах 100 тис.років. Отож Рокосово по праву може вважатися найстарішим поселенням у регіоні. І самим Богом визначено бути йому також прикладом у розвитку інших сіл Хустщини.
- Це ми й забезпечуємо. Маємо надію, що такі громадські організації, яка створена нами, запрацюють і в інших населених пунктах. Тому для мене твердження, що все вирішує громада, - не пусті слова, а програма дій. Мені 43 роки, і добре пам"ятаю вислів, що успіх забезпечується органами місцевого самоврядування. Їм надані широкі повноваження і це, активістам села, треба використовувати.
Ми маємо на території села дороги обласного підпорядкування як до ретрансляційної вишки, так і до урочища Вертеп. І на своєму засіданні активісти громади визначили об"єм робіт для їх ремонту. З листами про термінове їх проведення звернулися до начальника "Облшляхбуду" Марковича, начальника "Райшляхбуду" І.Горби, голови РДА Ф.Турчина та голови райради І.Мішка. Впевнені, що до прохання громади села Рокосова прислухаються не лише в районі, але й в області, і стан доріг поліпшиться, бо роботи в цьому напрямку вже розпочалися. Адже як на горі Товстій, так і на Вертепі є чудові місця для відпочинку людей і проведення ними вихідних днів.
Одним словом, наша сільська громада постійно турбується про престиж Рокосова. Часи міняються.Сьогодні кожному зрозуміло, що наголос у громадській діяльності переноситься на місця і саме громадам надано право вирішувати чимало питань свого життя. Отож попереду в нас чимало роботи, та впевнений, що спільними силами ми зможемо подолати проблеми і труднощі в забезпеченні зрушень в економічно-соціальному напрямку розвитку села.
Газета "Нарцисова Долина" №26 (154) 02.07.2010 р.

Переглядів: 1257 | Додав: VITAL5516 | Рейтинг: 3.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Зробити безкоштовний сайт з uCozCopyright MyCorp © 2024